JABŁKA (APPLES)
·
zmniejszają wchłanianie cholesterolu - dzięki temu
skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem
·
regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw
zaparciom
·
są bogatym źródłem potasu
(m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w
organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które
zapobiega anemii
·
jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby
·
mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg
·
ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie
·
gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom
W języku angielskim przysłowie "An apple a day keeps the doctor away" opisuje, jakim symbolem zdrowia było jabłko.
·
„Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka
córka"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz